Cinco años de políticas públicas contra la despoblación: valoración y perspectivas (2025)
La despoblació rural no és nova, però ha emergit en l'agenda política en dates relativament recents. Així, des de la Conferència de Presidents de 2017, pràcticament totes les administracions públiques (govern central, CCAA, moltes diputacions, i fins i tot ajuntaments) han desplegat tot un conjunt de polítiques, programes i mesures amb l'objectiu de pal·liar els efectes dels processos de despoblació, d'assegurar uns nivells de vida equiparables en els territoris rurals més afectats i, si és el cas, de frenar o revertir tals processos. Esta obra incorpora anàlisi al voltant de múltiples temàtiques: els avanços en la reducció de la bretxa digital; la creixent presència d'energies renovables en territoris de despoblació; el replegament i/o les noves formes de prestació de servicis públics i privats; les dinàmiques migratòries i la seua articulació en les societats locals; el paper del patrimoni com a factor de valorització social, econòmica, cultural o històrica en estos territoris; l'emprenedoria rural, tant en el marc de les estratègies de desenrotllament territorial LEADER com fora d'elles, amb atenció a la dimensió de gènere; els escanyaments que deriven del marc jurídic i formes innovadores d'abordar-lo, amb particular referència a l'urbanisme i la vivenda; les mesures financeres i fiscals en les polítiques contra la despoblació; els canvis en les pautes de mobilitat de la població i la resposta des de les administracions.
Keywords: despoblament; repte demogràfic; polítiques públiques; espais rurals