Sintaxi fonamental: Les categories gramaticals (2025)
Definir què és un nom, una preposició o un adverbi no sempre resulta fàcil, encara que parlem de conceptes bàsics en la formació escolar. Definir les categories gramaticals, el fonament de la sintaxi, és l’objectiu, aparentment senzill però primordial, d’aquest llibre. ‘Sintaxi fonamental’ ha esdevingut, des que es va publicar el 1996, una obra de referència de la sintaxi catalana, que tracta amb rigor aquest tema bàsic, no sempre ben resolt, des de la perspectiva innovadora que ofereix la teoria del prototip de la lingüística cognitiva. La versió que ara veu la llum actualitza els continguts amb algunes adaptacions i té la novetat d’incloure remissions a la ‘Gramàtica essencial de la llengua catalana’ (IEC, 2018), que, al seu torn, està enllaçada amb la ‘Gramàtica de la llengua catalana’ (IEC, 2016). Aquest mecanisme d’interconnexió permet completar les explicacions teòriques del llibre amb la descripció i la normativa del català, cosa que el converteix en un manual imprescindible i multifuncional per a estudiants universitaris i per a docents de tots els nivells.
Keywords: sintaxi; català; categories gramaticals