Literatura catalana i memòria democràtica (2025)
Aquest llibre recull una sèrie d’estudis dedicats al tema de la memòria democràtica en la literatura catalana. Tot i la diversitat d’enfocaments, els capítols presenten una unitat de plantejaments basada en les teories de la postmemòria i del trauma, així com en la concepció de la literatura com a lloc de memòria. Encapçalen el llibre tres aproximacions de caràcter general: la primera, dedicada a la generació dels setanta; la segona, a l’esclat de novel·les sobre el tema produït a cavall del segle XX i el XXI, i la tercera, a les novel·les sobre la Transició valenciana. A continuació, s’aborden les versions de Max Aub i Enric Valor sobre el final de la Guerra Civil al port d’Alacant, les novel·les de Vicenç Villatoro i Javier Cercas, i la memòria del moviment anarquista en l’obra de David Castillo. Completen el volum dues incursions en l’audiovisual català: la primera aborda els treballs d’Agustí Villaronga en el territori de la Guerra Civil i la segona explora documentals sobre la memòria democràtica de Montserrat Armengou i Ricard Bellis. Tot plegat constitueix una aportació rellevant que pot contribuir a eixamplar el coneixement sobre aquest tema tan punyent, tan substancial i tan actual.
Keywords: Literatura catalana; memòria democràtica