Más claro, agua: Guía para un uso del agua más saludable y sostenible (2024)
Aquest llibre, elaborat per experts de la Universitat de València, aborda la importància de l’aigua i de la seua gestió des de diverses perspectives. El primer dels quatre apartats en què es divideix es dedica a descriure les propietats de l’aigua i el seu cicle en la natura, fent èmfasi en com el canvi climàtic afecta l’aigua i la biodiversitat que en depèn. La segona part tracta la influència de l’aigua en la salut humana: la qualitat de l’aigua potable, els beneficis i riscos del consum d’aigua embotellada, i la rellevància de l’aigua en l’activitat física o els reptes associats a l’ús de botelles de plàstic per a envasar-la, entre altres qüestions. La tercera part s’ocupa de la utilització de l’aigua que fa l’ésser humà, analitzant tant el consum domèstic com l’ús en activitats agrícoles i industrials. S’introdueixen conceptes com la petjada hídrica i se suggereixen estratègies per a reduir el consum d’aigua a casa. En la quarta part, l’enfocament es desplaça cap a l’educació i els drets humans relacionats amb l’aigua. S’exploren diversos mètodes per a millorar la gestió de l’aigua i es discuteixen les implicacions del dret humà a l’aigua i de la justícia hídrica. Finalment, es conclou amb una sèrie de recomanacions pràctiques per a una gestió sostenible de l’aigua, subratllant la necessitat de polítiques integrals i de la cooperació entre els diferents agents interessats per a preservar aquest recurs essencial.
Keywords: aigua; sostenibilitat; salut; natura; residus; canvi climàtic