Susan Glaspell: teatro, vanguardia y humor (1917-1918) (2024)
Les obres teatrals recopilades en aquest volum mostren la faceta més avantguardista i clarivident de la dramaturga estatunidenca Susan Glaspell. Tant quan adopta un estil tràgic, psicològic i profund, com un de lleuger i humorístic, hi tracta temes essencials com ara són la lluita per la igualtat social i política de les dones als Estats Units o la urgent necessitat de la solidaritat entre aquestes. Aquestes temàtiques reflecteixen com Glaspell experimenta en primera línia, i sovint sobrepassa, les seues primerenques idees avantguardistes, precedents a les del seu amic Eugene O’Neill. ‘En las afueras’ (‘The Outside’) descriu amb trets poètics el revelador contrast entre el topogràfic i el psicològic per a abordar l’experiència del dol en clau de gènere. En ‘El honor de una mujer’ (‘Woman’s Honor’), Glaspell crea sis personatges femenins conflictius que van a l’encalç de solucions al·legòriques. Finalment, el protagonista de ‘El reloj de sol’ (‘Tickless Time’) insisteix a reinventar-se prenent com a base la noció del temps i les hores. La traductora, a més de saber traslladar tot el color dels diàlegs originals, acompanya cada peça teatral d’un assaig crític que contextualitza l’època i el seu ambient.
Keywords: literatura; teatre; dramatúrgia; EEUU; obres