Historia del consumo en la España contemporánea (1973-2020) : Desde la crisis del petróleo a la pandemia de la COVID-19 (2025)
En la ‘Historia del consumo en la España contemporánea (1973-2020)’, Fernando Conde Gutiérrez del Álamo aborda la història de la societat de consum a Espanya dividida en quatre grans etapes: la del consum de masses entre 1973 i 1985, la de consums segmentats entre 1985 i la crisi del 1993-1994, la dels consums glocals financeritzats entre aquesta crisi i la de les ‘subprime’ de 2008, i la dels consums glocals digitalitzats entre aquesta crisi i l’emergència de la pandèmia. En el marc teòric dels modes de regulació i en l’anàlisi del context geopolític i geoeconòmic més general de cada etapa històrica, es presenten i analitzen les evolucions dels principals mercats del consum –habitatge, electrodomèstics, automòbils–, i se’n subministren exemples pràctics. Finalment, es considera l’impacte del consum en el canvi climàtic i se n’aporten dades i anàlisis.
Keywords: sociologia del consum; historia del consum; consum de masses; consums segmentats; consums glocales; consum i canvi climàtic