LIBRORVM FRAGMENTA: Incunables i manuscrits reutilitzats en la Biblioteca Històrica (2023)
Molts llibres antics, i especialment els incunables i manuscrits medievals, s’han vist exposats, des de bon començament, al deteriorament. S’han vist malmesos per una conservació inadequada i per les consultes freqüents, constants i intenses per part dels usuaris-lectors. Així mateix, el pas del temps els ha envellit i, a vegades, també la matèria tractada ha sigut considerada obsoleta. És per això que en algun moment les persones encarregades de custodiar-los van estimar que certs volums, tant pel seu estat físic com textual, eren inútils. A partir d’aleshores eren transformats en materials destinats a ser reutilitzats. Molts d’aquells llibres esquinçats es van vendre al mercat de segona mà, on acudien diversos professionals per aprovisionar-se dels pergamins i papers, vells i deteriorats, a fi de reciclar-los per als seus oficis. El catàleg d’aquesta exposició recull una selecció d’alguns d’aquests fragments que es conserven en la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i que formen part d’un conjunt realment interessant de manuscrits i incunables reutilitzats com a reforços d’enquadernacions d’altres llibres.
Keywords: catàleg; exposició; biblioteques; incunables; manuscrits; fragments; conservació