Mujer y entretenimiento en el hogar victoriano (2023)
L’omnipresència de la llar victoriana en la producció cultural del segle XIX és indiscutible. Així ho demostra la monografia escrita en 2003 per Judith Flanders, ‘Inside the Victorian Home’, en la qual l’autora realitza un estudi detallat de la presència de la llar en l’imaginari de la segona meitat del segle des de la consideració de la domesticitat com a microcosmos de la societat vuitcentista ideal. Prenent com a base les teories de Flanders, l’objectiu d’aquesta monografia és indagar en la representació sociocultural d’allò domèstic des de la ruptura de la concepció tradicional de la societat com un espai binari a partir de la teoria de les esferes. Per a això, es pren com a punt de partida la llar de la classe mitjana vuitcentista com a espai de confluències, interseccions i connexions entre el públic i el privat. Amb aquestes consideracions, la funció pública d’allò domèstic serà estudiada des de diversos prismes relacionats amb la condició femenina i les possibilitats de les diferents indústries de l’entreteniment en el segle XIX a Gran Bretanya.
Keywords: victorianisme; neo-victorianisme; espais domèstics; espectàcul; entreteniment