Imágenes. Encrucijadas interdisciplinares (2023)
L’orientació iconològica de la història de l’art busca una aproximació a la història cultural des de l’estudi de la imatge. Per a aquest propòsit , cal posar-la en relació amb una àmplia varietat de disciplines, però no sempre s’hi ha assolit una integració real. Tampoc han aconseguit plenament la perspectiva interdisciplinària els anomenats estudis visuals, limitats essencialment a la imatge contemporània, marcada pel context de la globalització.És per això que el propòsit d’aquest annex de la revista ‘Imago’ és reflexionar i promoure la interrelació entre disciplines per a l’estudi de la imatge. Concretament, suposa una aproximació tant al significat de les imatges com a la seua funció cultural en diferents contextos des de perspectives innovadores. Davant la magnitud de les matèries tractades, els treballs que el conformen s’han agrupat en diversos eixos temàtics: “La interdisciplinarietat en l’estudi de la imatge”, “Imatge i paraula”, “Imatge i pensament”, “Imatge, música i espectacle”, “Imatge i cultura material” i, finalment, “Imatge i naturalesa”, tots els quals tenen en comú diverses recerques al marge dels fossilitzats biaixos estilisticoformals –excessivament assentats en la història de l’art tradicional– per a oferir una interpretació més ajustada i creativa de les imatges que són objecte d’estudi.
Keywords: història de l'art; anàlisi d'imatges; iconografia