De lo accesible a lo inclusivo: Una mirada a través del cine (2024)
Des de la dècada de 1970, la investigació acadèmica ha buscat millorar el gaudi i la participació de les persones amb discapacitat en el cinema, però poques iniciatives han integrat pautes inclusives des del procés inicial de creació. El realitzador audiovisual Miguel Ángel Font presenta un nou paradigma: el cinema inclusiu. A través d’un estudi rigorós, el llibre contextualitza el passat i el present de l’accessibilitat i aporta quasi un centenar de pràctiques inclusives que podrien aplicar-se en la indústria del cinema. A més, reflexiona sobre el paper de la distribució audiovisual i la intel·ligència artificial per a brindar als lectors l’oportunitat de fer el salt de l’accessible a l’inclusiu en l’àmbit cinematogràfic. Amb l’ànim de dinamitzar la lectura, s’inclouen més de dues hores de materials audiovisuals accessibles i un exemplar de l’‘Informe d’accessibilitat audiovisual’, plantilla que facilita la col·laboració entre productores i empreses dedicades a l’audiodescripció i al subtitulat accessible. ‘De lo accesible a lo inclusivo: Una mirada a través del cine’ presenta un enfocament innovador en el qual s’aborda l’accessibilitat cinematogràfica; és una guia indispensable per a cineastes, docents, traductors audiovisuals i qualsevol persona interessada a fer del cinema una experiència inclusiva.
Keywords: discapacitat; accessibilitat; disseny universal; inclusió; cinema; audiodescripció; subtitulat accessible; llengua de signes; comunitat sorda