Karl Popper: Herencia y actualidad (2025)
Sir Karl Raimund Popper (1902-1994) va ser un dels filòsofs més influents del segle XX. Nascut a Àustria i nacionalitzat britànic, la seua obra va deixar una profunda petjada en disciplines com la filosofia de la ciència i la filosofia política. Entre les seues aportacions més destacades es troben el desenvolupament del falsacionisme com a criteri de cientificitat i la seua fèrria defensa de la democràcia liberal enfront dels totalitarismes. A més, Popper va ser protagonista d'alguns dels debats filosòfics més significatius del seu temps, reflexionant sobre temes com el progrés científic, la naturalesa de la probabilitat o la tensió entre sistemes polítics oberts i tancats.Diversos investigadors i investigadores examinen, amb rigor i claredat, les múltiples facetes del seu pensament i ofereixen una guia tant per a endinsar-se per primera vegada en la seua obra com per a aprofundir en aspectes específics de la seua proposta: qüestions de gran rellevància com la demarcació entre ciència i pseudociència, el criteri de progrés científic, el paper de la predicció en la contrastació d'hipòtesi, les controvèrsies entorn de la teoria quàntica i el model d'organització de l'activitat científica. No sols s'arrepleguen les principals propostes de Popper, sinó que també s'estudia la seua influència en debats i propostes contemporànies.
Keywords: ciència; pseudociència; metodologia; falsacionisme