El desafío de la cultura moderna: Música, educación y escena en la Valencia republicana 1931-1939 (2020)
La Segona República brilla en la memòria democràtica dels ciutadans gràcies al seu esforç per desenvolupar polítiques de llibertat i igualtat. Una part important d'aquestes es van centrar en la cultura, front pel qual, conscients de la seva importància, es va apostar amb decisió per a guanyar l'avenir i la transformació de la vida. Aquesta obra analitza l'experiència de la ciutat de València en aquest àmbit a través de múltiples camps: l'educatiu, la creació artística, les arts gràfiques, el teatre, el cinema, les falles, les bandes de música, el cafè musical o el concert simfònic. A la música se li ha donat especial èmfasi. El Grup dels Joves, integrat per cinc compositors, es va proposar conjuminar l'art popular del país amb l'avantguarda, desafiant herències i rutines. Aquest impuls de futur també el van assumir creadors i professionals de les diverses manifestacions culturals, que es van plantejar superar estancaments, rutines i tòpics per a contribuir a la construcció de la modernitat i la universalitat cultural. En aquest estudi de la realitat cultural d'aquells dies, han participat professors de les universitats de València i Politècnica de València, així com del Conservatori Superior de Música i dinamitzadors de la cultura.
Keywords: Segona República; Memòria democráica