Paisajes culturales mineros y geoparques en España: Claves para el desarrollo territorial (2024)
La reformulació dels conceptes de patrimoni –que s’ha ampliat notablement– o de paisatge –que inclou la percepció de la població– desperta un notable interès, especialment quan aquests es vinculen al desenvolupament territorial. Des de l’anàlisi patrimonial del territori i amb l’accent en els paisatges culturals, destaquem els recursos amb valor patrimonial que conformen el patrimoni industrial miner a partir d’elements materials (pous, construccions, maquinària, etc.) i immaterials (festes i tradicions, esdeveniments, memòria del treball, etc.). Molts d’ells es localitzen en conques mineres ja clausurades, generalment en territoris en crisi i poc poblats, posats en valor a través d’intervencions que permeten la seua museïtzació. En concret, analitzem els Geoparcs Mundials UNESCO, amb atenció als recursos del patrimoni industrial miner i al patrimoni geològic que diversos geoparcs d’Espanya han incorporat com a factor essencial de la seua oferta, cosa que ha reforçat els seus atractius didàctics, tecnicocientífics i turístics. Visibilitzar els seus paisatges culturals miners no sols els permet singularitzar-se, sinó que serveix per a aprofitar el seu potencial geoturístic, principalment des de l’enfocament teòric de la resiliència territorial i el desenvolupament sostenible.
Keywords: patrimoni industrial; patrimoni industrial miner; geoparcs; UNESCO; desenvolupament territorial