Pantheisticon: Fórmula per celebrar la fraternitat socràtica (2024)
‘Pantheisticon, o fórmula per a celebrar una fraternitat socràtica’ (1720), l'última obra de Toland, és una brillant exposició de la força i la perennitat de la naturalesa, un exercici d'interpretació del pensament clàssic i un irònic pamflet antireligiós en forma de litúrgia paròdica. Escrit i publicat originalment en llatí, va tindre una circulació limitada no sols pel seu format inusual, sinó també per voluntat de l'autor, que va distribuir personalment uns pocs exemplars entre un cercle reduït d'amics. Aquesta obra constitueix un dels primers manifestos en favor de la llibertat de pensament, de la investigació de la veritat i de l'amistat entre persones que no tenen por d'imaginar noves realitats.
Keywords: il·lustració; panteisme; llibertat de pensament; modernitat