L'economia de les cures i el mercat laboral valencià: La economía de los cuidados y el mercado laboral valenciano (2023)
L’economia de les cures suposa un doble repte per a la societat valenciana. Per una part, constitueix una oportunitat laboral; per una altra, reflecteix la complexa situació generada per raons demogràfiques. El canvi en l’estructura familiar o l’envelliment de la població en les últimes dècades han originat un conjunt de necessitats en la població de totes les edats –però sobretot en la infantesa i la vellesa–, que exigeixen cada vegada més les tasques de cures en relació amb l’educació, la sanitat i el treball domèstic. Tradicionalment, una part important d’aquestes cures s’ha dut a terme per dones a la llar, pròpia o aliena, amb remuneració o sense, però, ateses les noves circumstàncies sociodemogràfiques, requereixen la professionalització en cadascun dels sectors afectats. D’ací sorgeix la necessitat d’aquest estudi, enfocat en les noves oportunitats d’ocupació i la dignificació de l’existent, que analitza l’actual situació dels treballadors i les treballadores dels diferents sectors econòmics relacionats amb les cures i fa un diagnòstic de la seua dimensió econòmica a la Comunitat Valenciana.
Keywords: economia de la cura; ocupació feminitzada; desigualtats territorials