Els Llibres de la col·lecta del Dret Portugués de València (1464-1512) (2019)
L’any 1462 una nau de mercaders valencians carregada de molts productes va ser assaltada davant les costes de l’actual Algèria per corsaris de Portugal. Res de nou: era habitual al segle XV aquest comportament de pirateria marítima entre països. Retornats a la capital valenciana el propietari i els mariners, reclamaren davant les autoritats del Regne de València que s’exigís una compensació per les pèrdues patides. Habitualment, primer es feia la reclamació a les autoritats reials del país atacant, Portugal, i si hi havia “silenci administratiu”, es podia autoritzar l’embargament de béns de portuguesos a València o, com en aquest cas i després d’un grapat d’anys d’espera, la creació d’un impost especial a tot producte de mercaders de Portugal que arribés a la ciutat. I aquest és l’origen i contingut del manuscrit que s’edita ara, i d’alguna documentació complementària: els llibres de registre de mercaders, naus i productes comercials portuguesos que arribaren a València a finals del segle XV. Una font ben interessant sobre el volum del tràfic comercial, productes, mercaders i navegants de finals de l’edat mitjana entre ambdós països.
Keywords: Fiscalitat; València; Segles XV i XVI; Portuguesos en el mediterrani occidental; Dret portugués