La vida al por menor: Cultura material de moriscos y cristianos viejos en la Castilla del siglo XVI (2023)
Segons el ‘Diccionario de la Real Academia Española’, ‘por menor’ significa “menudamente”, “por partes”, “por extenso”, i quan es mercadeja així, les vendes es fan “en pequeñas cantidades”. Aquest llibre es mou en aquests escenaris, ja que observa la realitat quotidiana de moriscos i cristians vells escodrinyant en cadascuna de les facetes del seu dia a dia. Si ens endinsem en aquestes dimensions, es descobreix que totes dues comunitats vestien robes semblants i que descansaven, treballaven i s’alimentaven emprant objectes molt similars, però que no sempre els empraven de la mateixa manera. O el que és el mateix: no feien ús d’una mateixa cultura material. La recerca d’aquestes diferències i l’establiment dels nexes entre vells i nous cristians ha portat a escriure una història de detall en la qual es consideren aspectes econòmics i monetaris, però també costums, usos i comportaments culturals. Una història que s’assenta en les coordenades polítiques, econòmiques i socioreligioses de la Castella del segle XVI, però que s’allunya de la Cort i dels debats intel·lectuals. Una història que viatja al món rural i descendeix al carrer i al mercat, a la casa i a l’horta, a les persones i als seus objectes per a comprendre en quins escenaris es va desenvolupar aquella ‘vida al por menor’.
Keywords: moriscos; cultura material; Castella; segles XVI-XVII; vida quotidiana; llar; vestit; dote i matrimoni