El golpe militar de 1936, Valencia (2024)
El fracàs dels militars colpistes de la Tercera Divisió Orgànica, la capçalera de la qual era la ciutat de València, per a subvertir la legalitat republicana és un dels fets més notables de la Guerra Civil espanyola en el nostre territori. En aquesta divisió, els encarregats de la preparació de la trama colpista eren els militars pertanyents a la Unió Militar Espanyola (UME), associació il·legal de militars reaccionaris que, malgrat el seu voluntarisme, no havien disposat d’un pla eficaç per a la presa del comandament i la declaració de l’estat de guerra en totes les províncies sota la seua autoritat militar. En aquesta obra s’evidencien els factors que provocaren el fracàs absolut de la temptativa colpista després de diverses setmanes d’incertesa: el canvi a última hora del general encarregat de la presa de la Divisió, la passivitat –i en alguns casos l’oberta oposició– dels coronels en cap dels regiments, la nul·la coordinació de la Junta de la UME amb els oficials de la Guàrdia Civil, així com la declaració de la vaga general i la creació de les diferents milícies de partits i sindicats.
Keywords: Guerra Civil espanyola; Unió Militar Espanyola; Guàrdia Civil; Tercera Divisió Orgànica