Teatro y diplomacia en el Coliseo del Buen Retiro 1640-1746 (2022)
Durant l'Antic Règim era freqüent que el monarca convidara als ambaixadors a participar en celebracions teatrals que festejaven noces reals, naixements, tractats de pau i importants victòries militars. Aquestes representacions prompte es convertiran en instruments de la maquinària diplomàtica espanyola per a projectar una imatge de fortalesa militar i econòmica davant els seus rivals i aliats. D'aquesta manera, es duran a terme grans desemborsaments econòmics i complicades operacions internacionals per a atraure a Madrid als millors enginyers, compositors, instrumentistes, llibrets i –més endavant– també cantants italians. L'objectiu era, naturalment, enlluernar a Europa amb la imatge d'una Monarquia encara vigorosa i puixant malgrat la seua progressiva pèrdua d'influència internacional. El present volum estudia l'ús diplomàtic i propagandístic del teatre protocol·lari que es va representar en el Coliseu del Bon Retir des de la seua construcció, en 1640, fins a la defunció de Felip V, en 1746.
Keywords: Teatre en l'Antic Règim; 1640-1746; Monarquia espanyola