El turismo, ¿fin de época? Desafíos de España como destino turístico en un nuevo escenario (2022)
La pregunta sobre la fi d’època del turisme que es planteja en el títol una al·lusió a un canvi de cicle o de fase, ni tampoc a la fi del turisme, sinó a l’emergència d’un nou model, una transformació d’abast estructural, tant dels seus factors inductors com de les seues manifestacions multidimensionals en un món interrelacionat. Els indicis d’aquesta transició comencen a intensificar-se al llarg de l’última dècada, abans de l’aparició de la COVID-19, els efectes de la qual s’han sumat a altres factors. Davant la diversitat dels processos específics de transformació, el contingut de l’obra s’ha centrat en l’anàlisi i la valoració de quatre factors clau que, interrelacionats, són fonamentals per a poder conèixer i comprendre el desenvolupament del turisme a Espanya i per a reflexionar sobre el futur desitjat i el futur possible: la mobilitat espacial de la població, la revolució tecnològica i la transformació digital, els límits i el desenvolupament sostenible del turisme i, finalment, la política, la planificació turística i la governança. Després d’analitzar la situació real, la seua dinàmica i els reptes que presenta, es conclou amb una valoració dels processos de reactivació del sector i unes recomanacions finals per a la transició cap a la nova època del turisme.
Keywords: Planificació turística; Nou turisme; Turisme a Espanya