Joan Fuster: escritos de crítica cultural (2022)
Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) va exercir la crítica cultural de manera continuada al llarg de la seua intensa trajectòria literària, i hi va desplegar la seua gran sagacitat i el seu pensament “hipercrític” –en paraules de J. M. Castellet– per a opinar i reflexionar sobre qüestions relacionades amb la literatura, les arts plàstiques, la música, la filosofia, la història... Aquest volum recull una selecció representativa d’aquests escrits d’“estètica cultural” –en què destaquen la prosa incisiva, la perspicàcia per a observar la realitat i l’ampli bagatge cultural–, que fins ara estaven dispersos en revistes o periòdics publicats entre la segona part de la dècada de 1940 i la primera de 1980, etapes clau en el panorama cultural contemporani, tant a Espanya com en la resta del món occidental. En aquest sentit, la present antologia és una autèntica operació de rescat intel·lectual feta a partir dels fons documentals, hemerogràfics i bibliogràfics de l’escriptor.
Keywords: Antologia Joan Fuster; 1940 -1980; Prosa