Los Gaos. El sueño republicano: Historia de una familia de la burguesía ilustrada fracturada por la Guerra Civil en Valencia (2020)
En un hotel de Vernet les Bains, als Pirineus orientals francesos, la nit del 10 d’octubre de 1939 mor per causes poc clares José Gaos Berea, pare dels germans Gaos, notari i lliurepensador, que era, segons Max Aub, «l’autèntic geni de la família». Havia arribat fins allí com a refugiat polític fugint de la repressió franquista. Així arranca una apassionant investigació sobre la família Gaos, una família de la burgesia il·lustrada, plenament identificada amb els ideals republicans, que va patir de manera implacable la fractura que causà la Guerra Civil a València. No és corrent que en un mateix grup familiar coincidesquen nou germans (José, Carlos, María, Alejandro, Ángel, Ignacio, Vicente, Fernando i Lola) amb tanta predisposició cap a la filosofia, la poesia, la música, el teatre, el cinema i l’art, en general, i amb tant de protagonisme polític com van tenir els Gaos en els anys de la Segona República i la guerra a València. Amb la derrota republicana, la meitat dels germans es van haver d’exiliar a Mèxic. La seua història és el testimoniatge d’una família trencada per la victòria franquista que ens obliga a reflexionar sobre els perills de la desmemòria en el moment actual.
Keywords: Repressió franquista; Lliurepensador; Guerra Civil a València; Segona República; Derrota republicana; Franquisme a València