La Catalunya associada (1868-1938) (2020)
L’associacionisme català contemporani, amb una densa xarxa d’associacions i d’espais de sociabilitat, es caracteritza per tres aspectes: la diversitat (agrari, sindical, professional, cooperatiu, mutual, femení, educatiu, recreatiu, cultural, polític, religiós...); la fortalesa numèrica i distribució homogènia per tot el territori, i la presència activa en la vida econòmica, política, social i cultural del país. Històricament, però, davant l’absència d’un Estat protector i l’avarícia del capital, les classes populars catalanes s’associaren i hagueren de lluitar per assolir una vida digna i, en alguns casos, per transformar la societat. ‘La Catalunya associada’, una investigació original i pionera, analitza i cartografia l’associacionisme i la sociabilitat a Catalunya entre 1868 i 1938 i en traça una imatge global i, alhora, sectorial, que va des del món rural fins al món urbà i que abasta el conjunt de les classes socials i de la geografia catalana.
Keywords: Associacionisme català; Sociabilitat a Catalunya; 1868-1938; Sociologia a Catalunya