(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2025)
Maria Beneyto és una de les figures més rellevants de la literatura valenciana contemporània. Va escriure tant en català com en castellà i va destacar en poesia i narrativa. Va viure la Guerra Civil i la postguerra, experiències que marcarien la seua obra. En poesia, va rebre guardons com el premi València per ‘Criatura múltiple’ (1954) o el premi Ciutat de Barcelona per ‘Ratlles a l’aire’ (1956). En narrativa, durant els anys seixanta, va publicar obres com ‘El río viene crecido’ (1960), ‘La dona forta’ (1967) i ‘Antigua patria’ (1969). Més tard, guanyà el premi Ausiàs March amb ‘Vidre ferit de sang’ (1977). En la seua darrera etapa, va continuar publicant i va rebre reconeixements, com ara el Premi de les Lletres de la Generalitat Valenciana. La seua obra reflecteix la diversitat de la condició femenina i combina experiències personals i col·lectives. L’exposició mostra el paper destacat que tingué Maria Beneyto en les lletres valencianes, distingida sovint per notables reconeixements. Tanmateix –igual com ha passat amb altres escriptores– la seua obra ha caigut en l’oblit, silenciada pel temps, una situació que ha de canviar per a donar-li l’espai que mereix.