(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2024)
Andrea Burgos i Miguel Martínez aborden en aquest llibre l’àrdua tasca de documentar “l’ocàs de ‘koinonia’” en la literatura nord-americana. La metamorfosi de la novel·la utòpica en ficció distòpica forma part de la història natural d’un gènere literari que hui prefereix relatar les varietats inacabables de futurs de malson que la cerca de la justícia i el millor govern propis del utopismo clàssic. Aquesta monografia constitueix la primera presentació sistemàtica de la distopia en la literatura dels Estats Units, des dels seus orígens fins a l’actualitat. Partint d’un intent definitori, s’aborda la producció d’autors estatunidencs cronològicament, des dels seus orígens en el segle XIX fins als nostres dies, en permanent diàleg amb el seu context històric i analitzant el grau d’encert de les seues profecies. S’aprofundeix també ací en les formes que adopta la distopia en la seua relació amb alguns dels temes que vertebren la cultura contemporània: la otredad, el feminisme, l’ecologia i la literatura juvenil, responsable principal de la popularitat actual d’aquest gènere literari.