(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2023)
El 26 de novembre de 1940 la Biblioteca Històrica de la Universitat de València denunciava la desaparició del manuscrit del ‘Liber Augustalis’, les Constitucions de l’emperador Federico II (1194-1250) per al Regne de Sicília. Aquest còdex havia format part de la biblioteca dels reis d’Aragó a Nàpols, on l’excepcional cal·lígraf Pedro Hipòlit Lunense el va copiar en la segona meitat del segle XV. Un segle més tard, els ducs de Calàbria el donarien al monestir de San Miguel dels Reis de València. En 1837, amb motiu de la desamortització de Mendizábal, aquest valuós manuscrit passaria a ser custodiat per la Biblioteca de la Universitat de València, on es conservaria fins a la seua desaparició. Ara, huitanta-tres anys més tard, s’ha localitzat el seu parador. Un estudi exhaustiu de la documentació existent ha permès concloure que el manuscrit que es conserva actualment a la Biblioteca del Palau de Peralada no és un altre que el que va desaparèixer de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València en 1940. Encara que no ha sigut possible conèixer les circumstàncies exactes de la seua desaparició, el treball ha permès reconstruir l’atzarós i fascinant viatge recorregut pel ‘Liber Augustalis’ al llarg de quasi sis segles entre Nàpols, València i Peralada.