(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2024)
Aquesta edició recull les tres obres que Ramsay va dedicar a temes d’estètica, traduïdes per primera vegada al castellà: ’Ensayo sobre el ridículo’ (1753), ’Diálogo sobre el gusto’ (1754) i ’Investigación sobre la villa sabina de Horacio’ (inèdita en vida de l’autor). La seua lectura conjunta proporciona una síntesi dels principals temes d’estètica i teoria de l’art europeus de la segona meitat del segle XVIII. D’una banda, Ramsay va ser el primer en problematitzar filosòficament el gust, la desconfiança del qual davant aquest li va conduir a prioritzar la mimesis aristotèlica, generant tota la reflexió posterior sobre la norma del gust; per un altre, el seu coneixement de les restes i de les teories històriques de l’Antiguitat grecoromana va fer que denigrara als romans davant els grecs, alineant-se amb Winckelmann i donant lloc a l’encesa crítica de Piranesi.