(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2019)
L’any 1462 una nau de mercaders valencians carregada de molts productes va ser assaltada davant les costes de l’actual Algèria per corsaris de Portugal. Res de nou: era habitual al segle XV aquest comportament de pirateria marítima entre països. Retornats a la capital valenciana el propietari i els mariners, reclamaren davant les autoritats del Regne de València que s’exigís una compensació per les pèrdues patides. Habitualment, primer es feia la reclamació a les autoritats reials del país atacant, Portugal, i si hi havia “silenci administratiu”, es podia autoritzar l’embargament de béns de portuguesos a València o, com en aquest cas i després d’un grapat d’anys d’espera, la creació d’un impost especial a tot producte de mercaders de Portugal que arribés a la ciutat. I aquest és l’origen i contingut del manuscrit que s’edita ara, i d’alguna documentació complementària: els llibres de registre de mercaders, naus i productes comercials portuguesos que arribaren a València a finals del segle XV. Una font ben interessant sobre el volum del tràfic comercial, productes, mercaders i navegants de finals de l’edat mitjana entre ambdós països.