(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2022)
Els ‘Institutionum Rhetoricarum libri tres’ de Frederic Furió Ceriol fou la primera obra publicada per l’humanista valencià a Lovaina en 1554 i constitueix el segon volum de les seues obres completes. El text, del qual es presenta la versió original en llatí, amb aparat crític i de fonts, acarada amb la traducció al castellà, amb abundants notes explicatives, és encapçalat per tres estudis introductoris que aporten claus per a facilitar la comprensió i la interpretació de l’obra –n’aborden l’entramat tècnic, l’ús i el sentit dels exemples i els valor bàsics implícits i explícits. No solament ens trobem davant un manual de retòrica adreçat a tothom que tinga interès per dominar el llenguatge i millorar-ne l’expressió, sinó que és la carta de presentació de Furió Ceriol com un humanista compromès amb la societat del seu temps, que apostà per la paraula com el millor mitjà per a l’acció política i el bon govern, confrontat a la tirania i la violència; és per això que té una importància cabdal i és responsabilitat dels éssers humans millorar i perfeccionar el do natural que tots posseïm: el do de la paraula.