(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2023)
La memòria invisible de les dones represaliades és un deute de la ciutat de Barcelona amb el reconeixement de la seua història. Des de la societat civil es va iniciar un procés obert i col·laboratiu que, des de 2006, va teixint una xarxa d’activitats per a transmetre i conèixer en profunditat la història de la repressió en la Presó de Dones de les Corts (Barcelona). Les accions ciutadanes que han fet créixer el procés han aprofundit en la repressió, en la presó des d’un punt de vista territorial, en les maneres de lluita i autoorganització de les preses i en les relacions amb els seus fills i familiars, en un exercici de pràctica i reflexió crítica dels modes contemporanis de transmissió de memòria. A partir de 2011, es va reivindicar la construcció d’un monument en homenatge a les dones empresonades a les Corts durant la dictadura, entenent el concepte de ‘monument’ des de la perspectiva de l’art públic i els seus llenguatges contemporanis. Aconseguir que es construïsca és un pas més en el camí de la reivindicació d’un lloc inacabat, amb vocació mobilitzadora, dins d’un procés viu i obert de transmissió de la memòria.