(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2024)
L’atzarosa vida de Martín Centelles Corella (Cedrillas, 1906 - Nyons, 1998) abasta pràcticament tot el segle XX. Va passar tres anys en el bàndol que va perdre la Guerra Civil i uns altres tres en les terribles presons de la postguerra. Atroçment torturat en la caserna d’Aliaga, va aconseguir fugir malferit de manera miraculosa i va ingressar com a guerriller en l’Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó, on va romandre més de cinc anys, fins que va fugir a peu a França. Al país veí, va treballar altres cinc anys a canvi del menjar i l’allotjament. Després d’aconseguir els papers de refugiat, en 1957 va poder reunir-se amb la seua dona i els seus tres fills, que havien patit a Aliaga l’assetjament habitual que sofrien els familiars dels perseguits polítics. En una de les seues visites a Espanya, durant la transició, va lliurar a l’autor d’aquest llibre el manuscrit ‘Biografía de las cosas más destacadas de mi vida’. Que aquesta publicació servisca perquè el silenci propiciat pel temor amb què van créixer diverses generacions, i que va perdurar més enllà de la mort del dictador, no envolte la figura d’aquest lluitador antifeixista l’únic delicte del qual va ser defensar uns ideals forjats en les injustícies sofertes en la seua infantesa.