(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2022)
Interpretar la cooperació transfronterera des de la geopolítica ens permet aportar una mirada multiescalar i sospesar les estratègies de les comunitats locals en temps de blindatges fronterers dels estats com els que han promogut en els darrers anys la Unió Europea, Mercosur o el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord. S’analitzen, doncs, des d’aquesta perspectiva geopolítica, les fortaleses i les febleses de la cooperació transfronterera en diferents escenaris: Àfrica, Amèrica i Europa. Així mateix, s’aborden els reptes i desafiaments futurs, en particular els que sorgeixen després de la pandèmia de la COVID-19. Aquest volum intenta respondre també a la qüestió de si la cooperació transfronterera és la clau per a acabar amb les fronteres estatals, tan estretament vinculades amb la modernitat. En aquest sentit, com deia Régis Debray, potser “tota frontera, com els medicaments, és remei i verí. Es tracta llavors de dosificar-la”. L’objectiu és obrir un camí per a aplicar diferents “dosis de frontera”, proporcionant, des de l’aproximació a les constants dinàmiques de desfronterització i refronterització, una lectura de les seues múltiples dimensions, sempre en transformació.