(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2022)
El quadern íntim de Bernat Guillem Català de Valleriola (1568-1607) és la primera gran mostra de dietari modern de la literatura catalana. L’autor, nascut a la ciutat de València, cavaller ennoblit, president de la famosa i castellanitzant Academia de los Nocturnos, escriptor amateur en castellà i polític professional, ens va llegar amb el seu dietari un document fonamental per entendre tota una època des de perspectives diverses: lingüístiques, literàries, polítiques... Iniciat molt probablement amb motiu de la seua primera visita a la cort de Felip II de Castella el 1584 i acabat setmanes abans de la mort de Valleriola, el quadern inclou pàgines sobre els contactes obsessius amb un rei que va definir Castella com el centre definitiu del poder de la monarquia hispànica i amb el seu hereu, sobre les intrigues de la vida política municipal, sobre els viatges a les defenses de la costa valenciana amenaçada pels pirates... i, de vegades, sobre la seua vida privada. Aquesta edició –la segona després de la de 1929– inclou, per primera vegada, una anotació acurada del text, així com un complet apèndix amb els testaments de l’autor o, també, documents clau com el de la subhasta dels seus béns, entre els quals hi havia part de la seua biblioteca.