(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2023)
Els Manuals de Consells són els llibres registre on es recollien les decisions de govern de la ciutat de València, els quals, com a model de memòria política i administrativa, s’adoptaren a les viles reials del regne. La col·lecció de la ciutat de València, una de les més completes i antigues de Europa, es conserva des de l’any 1306 i, amb poques interrupcions, continua al llarg de tota l’edat mitjana i gran part de la moderna. El conjunt baixmedieval està format per cinquanta volums plurianuals, ben gruixuts, que constitueixen una font d’informació inestimable per apropar-se a la història de la ciutat. En aquesta ocasió, s’edita el primer volum del segle XV, que abasta de 1400 a 1406, i de les dades que ens proporciona, a part dels noms de tots els que formaren part del Consell i de les magistratures ciutadanes, cal destacar especialment les relacions que mantingué la ciutat en qualitat de capital amb la resta de viles i senyories del regne, amb les prelatures de l’Església, amb la monarquia, la cort i els oficials reials, així com amb les autoritats i ciutats dels regnes veïns... Una informació molt heterogènia que permet reconstruir el paisatge geopolític de l’època.