(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2021)
Des d’una perspectiva en què conflueixen literatura, gènere i medi ambient, s’efectua un recorregut per la literatura ecofeminista xicana a partir de les obres que autores de renom –Ana Castillo, Lluita Corpi, Helena María Viramontes i Cherríe Moraga– van publicar al llarg de l’última dècada del segle XX. Des d’una anàlisi que té en compte categories de desigualtat com el gènere, la classe o la raça, es duu a terme un enfocament interseccional que denuncia les múltiples formes de discriminació de les quals són víctimes les protagonistes. Així mateix, la relectura d’aquestes obres des d’un prisma ecofeminista permet descobrir que aquestes autores xicanes dels noranta, a més de continuar la tradició identitària de les seues predecessores dels setanta i huitanta, aquesta perspectiva en els seus textos. Totes elles comparteixen l’interès per la tradició i el folklore mexicans i precolombins, i també la crítica al catolicisme, al sistema capitalista i a la desigualtat de gènere, característiques que reflecteixen, en darrera instància, la seua lluita en pro de la justícia social i mediambiental.