(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2020)
El matí del 28 de març de 1939, els serveis de propaganda del «nou estat» franquista van rodar les primeres imatges de l’ocupació militar de Madrid al final de la Guerra Civil. Començava llavors un temps que la literatura de postguerra va descriure amb precisió: per a algunes persones, aquella ciutat era la mirada alta per l’alegria de l’«alliberament»; per a unes altres, el rostre capcot i fugisser per evitar ser enxampades pel pes del passat. ‘Madrid cautivo. Ocupación y control de una ciudad (1936-1948)’ aprofundeix en altres realitats allunyades de les cambres i els llibres, i suposa la primera aproximació nítidament urbana a una postguerra definida pels contrastos. Ho fa a partir de l’anàlisi integrada dels plans d’ocupació de la ciutat, del desplegament de l’arquitectura de control després de l’entrada de l’exèrcit franquista i de la dimensió social de la victòria militar. El llibre s’endinsa en els orígens de l’ordre públic franquista, en les polítiques de control social aplicades a la ciutat i en la commemoració i retribució dels vencedors a través d’una anàlisi interdisciplinària, a mig camí entre la sociologia, la geografia, l’ecologia política i els estudis postconflicte.