(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2020)
El poeta, crític literari, narrador i assagista Toni Montesinos reuneix tot el que ha escrit sobre autors nord-americans, el que fa d’aquest llibre un complement de “La pasión incontenible. Éxito y rabia en la narrativa norteamericana” (2013). “El fruto de la vida diversa” recull, amb l’estil amè i apassionat que caracteritza a l’escriptor barceloní, a un centenar d’autors nord-americans que abasten dos-cents anys de literatura estatunidenca i que apareixen ordenats alfabèticament. L’autor ofereix, d’aquesta manera, textos que responen a més de vint anys de lectures i que constitueixen tot un enorme i divers cabal artístic, vist, a més, amb consciència desmitificadora. I és que, pel simple fet de vindre del país d’on vénen, molts autors estatunidencs ja porten des dels mitjans de comunicació i el món editorial un halo de sofisticació, lloances hiperbòliques i màrqueting que Montesinos tracta de qüestionar amb l’objectiu d’oferir una mirada honesta, justa i pròxima tant al lector del carrer com a l’especialitzat.